Vi som bor i Källsberg, förutom hundarna, är jag, Pia Nilsson, och min sambo Janne. Källsberg ligger i Hycklinge socken i Kinda kommun i södraste Östergötland. Här har vi nära till en underbar natur. Härliga skogar för långa promenader med hundarna. Och sjön Åsunden som sommartid bjuder på båtturer med fikapauser på någon ö.


  Lorpan o Jalle!
Husse o Jalle på sjön!

Jag, Pia, är uppvuxen med hundar. På den tiden var det min far som bestämde och då var det schäfer som gällde. När det blev dags för den första egna hunden så väcktes mitt intresse för hovawarten via en rasbok. Dess yttre tilltalade mig alltså. Det här var 1979 och jag arbetade som hästskötare på ett stuteri i Kungsör och så mycket fasta arbetstider existerade inte. Fördelen var att min hund skulle kunna vara med mig på dagarna. Men när jag kontaktade en uppfödare av hovawart och fick rasens inre egenskaper presenterad för mig insåg jag att den här hunden skulle behöva mer av mig än jag då kunde ge. Mitt val föll då på en långhårig collietik, " Donna", som blev min följeslagare på stuteriet och vidare i 14 år. ( Donna föll t.ex alltid in bakom sista hästen när vi var ute och red, oavsett var i ledet jag befann mig. Jag kan se scenariot framför mig med en hoffe.......)

1993 var det dags att köpa hund igen. Janne och jag hade flyttat ihop och bosatt oss i Hycklinge. Jag var arbetslös och Janne hade sitt företag i "byn". Då var det läge för hovawart. Vi fick kontakt med Ingrid Carlsson, Lintrollets kennel, och där fick vi i mars hämta lilla Olympia. En självständig liten dam. Det insåg jag efter att första natten ha bäddat åt henne bredvid min säng för att snabbt kunna trösta den lilla valpen, då låg hon och sov på våra skor i hallen. Någon valp varken syntes eller hördes.

Vill du veta mer om hoffen som ras? Besök Svenska hovawartklubbens hemsida.

Vi började på valpkurs på Vimmerby Brukshundklubb och den är fortfarande vår hemmaklubb. Där har jag gått instruktörsutbildning och haft kurser sedan -95. Även en mentalfigurantutbildning är avklarad. Att träna tillsammans med mina hundar är nog det roligaste och mest stimulerande jag kan hitta på. Och jag hör också till den kategorin människor som dessutom tycker det är roligt att tävla. Därför har alla våra hundar varit ute på tävlingsplan.

Vill du veta mer om Vimmerby Brukshundklubb och våra aktiviteter? Besök hemsidan.

Även Janne har tillsammans med Jalle provat på det här med tävling. Men tyvärr blir det inte så mycket tid över för träning då hans företag tar lite för mycket tid. Hans firma heter Kinda-Köket och sysslar främst med kökstillverkning. Har er lilla valp ätit upp erat kök och ni behöver ett nytt? Gör ett besök på Kinda-Kökets hemsida.

VÄLKOMNA TILL CORQUES KENNEL I HYCKLINGE